Oil Quality Sensor (OQS) toepasbaar in alle applicaties en olie soorten. Waar olie het levensbloed van de installatie is. Voorkom downtime van Equipment.
 

Olie sensor techniek

Oliekwaliteit sensoren

oliekwaliteit sensor
Olie meting met dielectrisch meet principe

Al een aantal jaren zijn er verschillende oliekwaliteit sensoren verkrijgbaar. Maar voor de meeste die ervoor gekozen hebben ze te gebruiken, hebben ze maar een beperkt voordeel opgeleverd. Door diverse technische (on-) mogelijkheden is het begrijpen van de gemeten meetwaarden van olie kwaliteit (vaak) erg lastig.

Technische eigenschappen

De meest voorkomende techniek die door deze sensoren wordt gebruikt, is meting van de diëlektrische constante van de olie. Dit is gebaseerd op de theorie dat wanneer de olie afbreekt, de diëlektrische constante afneemt. Daardoor hebben de sensoren die volgens deze techniek meten allemaal dezelfde negatieve eigenschappen:

  • Gebrek aan gevoeligheid; Diëlektrische constante alleen is onvoldoende voor de totale olie conditie.
  • Temperatuurstabiliteit; De diëlektrische constante van een olie verandert met de temperatuur, hierdoor is het lastig om nauwkeurige oliekwaliteit verandering te meten.
  • Direct voor alle oliën geschikt; Dit zou je kunnen zien als voordeel, echter door deze eigenschap maakt het de sensor onbetrouwbaarder.

Combinatie van technieken

Sommige fabrikanten hebben verschillende meettechnieken in dezelfde sensor weten te combineren, zoals:

  • Diëlektrische constante
  • Vocht
  • Viscositeit
  • Temperatuur
  • Relatieve vochtigheidsgraad

Echter door deze combinatie geven de sensoren meerdere waarden af. Het vergt dan veelal analyse van de meetwaarden door een expert om de oliekwaliteit vast te stellen. Dit kan erg verwarrend zijn. Hierdoor is de olie kwaliteit niet direct te bepalen en dit kan voor kritische problemen zorgen. De meetwaarden kunnen zulke slechte waarden hebben dat de olie eigenlijk direct vervangen dient te worden.

Oil Quality Sensor (OQS)
Oil Quality Sensor (OQS)

De oil quality sensor van Distance Monitoring Services

Oil Quality Sensor Principe werking
Werking Oil Quality Sensor

De door ons gebruikte oil quality sensor maakt gebruik van een techniek die de elektrochemische eigenschappen van de olie op moleculair niveau meet.

Waardoor met een zeer hoge gevoeligheid gemeten kan worden. De sensor is tot wel 60 keer gevoeliger dan reguliere sensoren. Iedere olie heeft een eigen elektrochemische vingerafdruk. Door de sensor te voorzien van de vingerafdruk is de sensor te gebruiken voor alle oliën met uitzonderlijke temperatuurstabiliteit.

Indien de olie verandert, door oxidatie, verontreiniging of viscositeit, verandert ook de elektrochemische vingerafdruk. Deze minuscule veranderingen in de olie worden direct gedetecteerd door de sensor.

Betrouwbaar meten van oliekwaliteit

Temperatuur stabiliteit van oil quality sensor
Temperatuur veranderingen hebben geen invloed op meetwaarden

Doordat er door herhaaldelijke onafhankelijke testen is vastgesteld welke verandering in elektrochemische vingerafdruk een nadelig effect heeft op de smeer eigenschappen van de olie.

Kan de oil quality sensor zal dus de altijd een nauwkeurige oliekwaliteit meten. De weergave van de olie kwaliteit kan op meerdere soorten displays.

Wil je weten wat olie kwaliteit voor jou kan betekenen, hoeveel kun je besparen ?